primepd_cc_by_sparks

Parkinson zorg verbeteren met PRIME-PD

22 december 2018

Met het project PRIME-PD (Proactieve en Integrale zorg voor Parkinson) gaat het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson en Bewegingsstoornissen een nieuw model neerzetten voor Parkinson zorg. Het nieuwe zorgmodel werkt als een soort stoplicht:

  • Patiënten houden zelf thuis bij hoe het gaat, bijvoorbeeld met een digitaal dagboek en een smart watch. Als alle stoplichten op groen staan, hoeven ze zich niet te melden bij de zorgverleners.
  • Als er een stoplicht op oranje staat, is de Parkinsonverpleegkundige het eerste aanspreekpunt. Samen met de patiënt kijkt hij/zij wat ervoor nodig is om de stoplichten weer op groen te krijgen.
  • Als hij/zij het probleem niet kan oplossen, verwijst de Parkinsonverpleegkundige door naar een van de experts in het netwerk. Het consult met deze expert vindt indien mogelijk op afstand plaats (bijvoorbeeld via Skype).

Bas Bloem legt hieronder in het kort uit wat het project inhoudt.

Naast het inrichten van het nieuwe zorgmodel, zal er wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de effecten van deze nieuwe manier van zorg verlenen. Door aan te tonen wat er wel en niet werkt, worden de succesfactoren van het model overdraagbaar.

Het project start in de regio Nijmegen (Nederland) en in Manchester (Engeland) en loopt tot 2023. Ook in Australië gaan ze trouwens experimenteren met gespecialiseerde verpleegkundigen.

Sparks  

Meer lezen

(1)  Parkinson-expert Bas Bloem krijgt 13 miljoen euro. KRO-NRCV. 2 augustus 2018. Zie https://www.kro-ncrv.nl/laatopeen/seizoenen/seizoen-2018/helene-hendriks-farid-azarkan-bas-bloem-en-pieter-vink/parkinson-expert-bas-bloem-krijgt-13-miljoen-euro 

(2) Betere zorg parkinsonpatiënt dankzij rijke, Engelse familie. Gelderlander. 13 augustus 2018. Zie https://www.gelderlander.nl/nijmegen/betere-zorg-parkinsonpatieneuml-nt-dankzij-rijke-engelse-familie~ac507db0/ 

Op de hoogte blijven?  

Volg https://twitter.com/pdprime

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.