4 oktober 2018

Woorden die ik graag had willen weten toen ik de kamer van de neuroloog binnenliep.

Bradykinesie

Bradykinesie

parkinsonabcbraydkinesie_cc-by_sparks

Het woord bradykinesie komt uit het Grieks en staat voor traagheid van beweging  (βραδύς = “slow”, κίνησις = movement”). Het kan moeilijk zijn om:

 • te starten en stoppen met een beweging;
 • meteen te reageren.

Het voelt alsof je lichaam niet luistert naar de boodschappen van je hersenen, tenminste niet meteen. Dat kan er onnatuurlijk onbeweeglijk uitzien.  Bradykinesie veroorzaakt ook moeilijkheden met bewegingen die snel herhaald moeten worden.

Zie:

Freezing

Freezing

parkinsonabcfreezing_cc-by_sparks

Freezing betekent dat je ‘vast zit’ op een plek. Het kan voelen alsof je voeten ineens aan de grond zijn geplakt. Freezing kan ook mentaal optreden: je kunt bijvoorbeeld ineens niet op woorden komen.

Zie:

Hypokinesie

Hypokinesie

armswing_cc_by_sparks

Hypokinesie staat voor een afnemende amplitude van een beweging (ὑπό = “under”, κίνησις = “movement”).  Je kunt gewoon minder ver strekken, reiken, etc. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat:

 • Het handschrift van patienten klein en onleesbaar wordt;
 • Er sprake is van een verminderde armzwaai;
 • De stem van patienten zachter en daarmee moeilijker te horen wordt.

Een voorbeeld van bradykinesie, hypokinesie en akinesie samen is een verminderde armzwaai. Bij een patiënt met Parkinson wordt de ‘armzwaai’ – de manier waarop een arm beweegt tijdens het lopen – vaak verminderd, om te beginnen aan één kant van het lichaam (asymmetrie van de armzwaai). Het is moeilijk om de beweging van de arm in te zetten en als deze eenmaal beweegt, beweegt de arm langzamer en heeft deze een kleinere amplitude of stopt zelfs weer, terwijl de andere arm normaal beweegt.

Idiopatisch

Idiopathisch

Het woord idiopathisch is afkomstig van het Griekse woord ἴδιος (idios) wat ‘zelf’ betekent en van πάθος (pathos), Grieks voor ‘aandoening’, ‘pijn’ of ‘emotie’. Idiopathisch kan worden vertaald als ‘zelfziekte’, wat zoveel betekent als dat je een ziekte hebt  ‘zonder bekende oorzaak’.

Lateraliteit

Lateraliteit

Lateraliteit staat voor verschillende kenmerken tussen twee zijden van een geheel, in dit geval tussen de twee kanten van je lichaam. De kernsymptomen van Parkinson (tremor, bradykinesie, rigiditeit en houdingsinstabiliteit) beginnen bij ongeveer 75% van de patiënten aan één kant, bijvoorbeeld rechts. Na een tijd zal ook de andere kant klachten gaan geven, maar in de regel blijft de eerst aangedane kant de meest ernstige | Parkinsonnet

Zie:

Rigiditeit

Rigiditeit

Rigiditeit betekent dat je stijve of inflexibele spieren hebt, een van de belangrijkste symptomen van Parkinson. Patiënten kunnen de volgende klachten ervaren:

 • Spierpijn en krampen;
 • Verminderd vermogen om gewrichten te verplaatsen (bijvoorbeeld problemen met draaien in bed, een arm zwaaien tijdens het lopen, schrijven, blikken openen, tanden poetsen, etc.)

See:

Tandrad fenomeen

Tandrad fenomeen

Het zogeheten tandradfenomeen – de schokkende beweging die ontstaat bij het bewegen of strekken van een gewricht – is een voorbeeld van bradykinesie en hypokinesie.

De Italiaanse neuroloog Camillo Negro beschreef dit fenomeen al in 1901.  (Ghiglione, P., Mutani, R., & Chiò, A. (2005). Cogwheel Rigidity. Archives of Neurology, 62(5), 828. https://doi.org/10.1001/archneur.62.5.828).

YOPper

YOPper

Showing 2 comments
 • Ellen Franse
  Beantwoorden

  Lieve Marina,

  Ik heb al een poos geleden van Ria gehoord wat je is overkomen en waar je in de toekomst mee moet leven. Dat is wel heel erg rot en zuur op jouw leeftijd. En niet alleen voor jou, maar voor het hele gezin. Andere toekomstplannen maken en de moed erin houden.
  Je hebt wel een prachtige site gemaakt, die echt uitnodigt om door en verder te lezen. Goed idee om het kort en bondig te houden dan haak je niet af.
  Ik wens je veel goede moed en doorzettingsvermogen en zou het leuk vinden als ik je op de verjaardag van Ria weer eens zie.
  Hartelijke groet, Ellen

  • admin
   Beantwoorden

   @Ellen Ha lieve Ellen, dank je wel! Het leven is nu eenmaal wat er gebeurt als je andere plannen maakt : -) Dank voor je bemoedigende woorden en tot ziens. Alle groets, Marina

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.