Bewegen als medicijn

20 oktober 2020

SPORT ALS PARKINSONMEDICIJN

Zojuist – om 13:48 op 30 oktober 2020 – is Nicolien van der Kolk cum laude! gepromoveerd op een onderzoek naar bewegen als medicijn bij de ziekte van Parkinson.

Ik ontmoette haar in 2019 via de mail toen ik vroeg of ze het gesloten wetenschappelijke artikel over haar onderzoek in open access wilde herpubliceren via de universiteitsrepository. Dat deed ze meer dan graag  en sinds het lezen van haar artikel fiets ik trouw drie keer per week een half uur op mijn spinningfiets. En dat was – en is – een heuse uitkomst sinds Corona mijn overige sportactiviteiten danig in de war schopte.

Later wisselden wij samen van gedachten over het belang van het vertalen van de taal der wetenschap naar de mensen waarvoor het bedoeld is. Nicolien vroeg mij vervolgens om haar proefschrift van een cover te voorzien en de inhoud van haar proefschrift in een lekenvorm te gieten. Dit leidde tot de onderstaande verfilming van haar werk.

Ik ontmoette haar in 2019 via de mail toen ik vroeg of ze het gesloten wetenschappelijke artikel over haar onderzoek in open access wilde herpubliceren via de universiteitsrepository. Dat deed ze meer dan graag  en sinds het lezen van haar artikel fiets ik trouw drie keer per week een half uur op mijn spinningfiets. En dat was – en is – een heuse uitkomst sinds Corona mijn overige sportactiviteiten danig in de war schopte.

Later wisselden wij samen van gedachten over het belang van het vertalen van de taal der wetenschap naar de mensen waarvoor het bedoeld is. Nicolien vroeg mij vervolgens om haar proefschrift van een cover te voorzien en de inhoud van haar proefschrift in een lekenvorm te gieten. Dit leidde tot de onderstaande verfilming van haar werk.

Met Nicolien’s onderzoek is de basis om beweging voor te schrijven als medicijn bij de ziekte van Parkinson gelegd. En het mooie is dat ieder van ons – ook zonder recept – vandaag al kan beginnen.

Klaar voor de start?   ……. Go!

Met de groeten van Sparks

Wil je nog meer weten?

Showing 8 comments
 • Martin van Schijndel
  Beantwoorden

  Klasse, Nicoline en mooi verfilmd Marina.

 • Maria
  Beantwoorden

  Prachtige en heel heldere film, Marina!
  Prima onderzoek van Nicoline.

 • Saskia
  Beantwoorden

  Wat een mooie heldere (leken)vertaling van dit interessante onderwerp.

 • Edwin Barentsen
  Beantwoorden

  Prachtig filmpje over het belang van sporten bij Parkinson. De uitslag is niet vreemd en eigenlijk voelden we dat ook wel, want sporten is toch voor iedereen goed? Fijn dat het nu door Nicolien is aangetoond en mooi verbeeld is in het filmpje.

 • Marina Noordegraaf
  Beantwoorden

  @Martin, @Maria, @Saskia, @Edwin

  Dank voor de fijne reacties! Bevestiging maakt het in ieder geval een stuk makkelijker om van die bank af te komen : )

 • Gerda
  Beantwoorden

  Wat heb je weer een mooi filmpje gemaakt Marina! Met dat “initiatieven nemen” zit het bij jou gelukkig nog heel goed (misschien de invloed van dat 3x 30 minuten fietsen). Trots op jouw energie waarmee je dit allemaal doet, ook namens anderen met de ziekte zoals ik. Heel goed bezig!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.