metvh_ccby_sparks4pd

31 mei 2020

Visuele hallucinaties en Parkinson

Een Parkinsonvriend heeft last van visuele hallucinaties (VH). Mijn gebruikelijke aanpak om de dingen te lijf te gaan, is er zoveel mogelijk over te weten te komen. Zo ook nu.

Met een recent review (Powell, 2020) in de hand maakte ik een poster (Noordegraaf, 2020. Wil je ‘m downloaden, klik dan hier). Als het goed is, spreekt deze grotendeels voor zichzelf. Hieronder pik ik er nog een aantal details uit die mij bijzonder interesseren.

Parkinson psychose

In de presentatie hieronder zie je in zes slides de vier symptomen die onder een Parkinson psychose geschaard worden voorbij komen. Visuele hallucinaties zijn er daar een van. In deze blog gaat het verder over visuele hallucinaties, maar de andere symptomen komen dus ook voor. Al met al komt het er bij al deze symptomen op neer dat je niet ziet wat er wel is of wel ziet wat er niet is.

Visuele hallucinaties

Een visuele hallucinatie kan ontstaan door een combinatie van dubbelzinnige – niet eenduidige – visuele input en een verkeerde verwerking van informatie doordat een deel van de hersenen niet meer goed functioneert. In onderstaande illustratie probeer ik dat duidelijk te maken.

Een uitweg

Wat ik verrijkend vind, is dat ik me nu nog beter realiseer dat anderen hetzelfde heel anders kunnen zien dan ik. Zeker als iets niet helemaal duidelijk is, vult iedereen de ‘missing pieces’ anders in … Dat is altijd al zo, maar als je een hersenbeschadiging hebt zoals bij Parkinson, dan weet je bijna zeker dat dat – op een dag – gebeurt.

Wat kan helpen bij visuele hallucinaties, is om het licht letterlijk feller aan te zetten. En om een goede bril te kopen, mocht je gezichtsvermogen achteruit zijn gaan (en dat met een bril op valt te lossen …). Het zijn manieren om ervoor te zorgen dat je minder vaak last hebt van ‘dubbelzinnige’ of niet-eenduidige ingangssignalen waar je hersenen dan vervolgens hun geheel eigen gang mee zouden kunnen gaan.

Slotakkoord

Door parkinsondingen heel dicht naar me toe te halen, zie ik ze persoonlijk beter en dat maakt dat ik er minder bang voor ben. Minder door in de war raak. Meer op voorbereid ben. Beter begrijp waarom de hallucinaties weer minder zijn geworden nu mijn Parkinsonvriend rivastigmine krijgt. En bovenal beter bij hem kan zijn om echt naar hem te luisteren zonder de dingen op mezelf te betrekken.

Ik mag dan wel Parkinson hebben,
maar ik houd van mijn brein.

 

Sparks

Bronnen

Noordegraaf, Marina. (2020). Shedding a light on visual hallucinations in Parkinson’s disease (Version 1.2). Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3870681

Powell, A., Ireland, C., Lewis, S. (2020). Visual hallucinations and the role of medications in Parkinson’s disease: Triggers, pathophysiology, and management. The journal of neuropsychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.neuropsych.19110316

Showing 4 comments
 • Ingrid
  Beantwoorden

  Wat helder en goed uitgelegd Marina. Dank voor deze resource voor andere patiënten.

 • Gerda
  Beantwoorden

  “Mijn gebruikelijke aanpak om de dingen te lijf te gaan, is er zoveel mogelijk over te weten te komen. Door parkinsondingen heel dicht naar me toe te halen, zie ik ze persoonlijk beter en dat maakt dat ik er minder bang voor ben. Minder door in de war raak. Meer op voorbereid ben.”
  Dat herken ik wel. Ik heb me, zeker de eerste jaren na de diagnose, ook een slag in de rondte gelezen qua informatie. Maar die kennis zo mooi en helder samenvatten en doorgeven, dat is toch echt wel een bijzondere kwaliteit van jou Marina! Goed bezig. De poster heb ik gedownload vanuit de voetnoot. ps even iets heel anders: dat lettertype in jouw illustraties had ik in mijn boek wel willen hebben 🙂 Hoe heet het?

  • admin
   Beantwoorden

   Dank je wel, Gerda. Het is fijn om weer een beetje terug in het zadel te geraken na zo’n diagnose. Dat doe ik – en jij dus ook – door er meer over te leren.
   Mooi om te lezen dat ik daarin ook iets voor anderen kan betekenen door mijn ‘samenvattend vermogen’ 😉
   Het lettertype is … even opzoeken …. DK Lemon Yellow Sun. Voor je volgende boek! : -)

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.