vertaalslagdata_ccbycopied

23 juni 2021

Deelnemers gezocht voor online vragenlijst over obstakels in het denken

Eigenlijk vind ik de obstakels in het denken de meest bepalende factor voor je relatie en niet de fysieke symptomen. Obstakels in het denken is een onderbelicht stuk | Onderzoeksdeelnemer COPIED studie  

Heeft u of heeft uw naaste een diagnose ziekte van Parkinson? Ervaart u of ervaart uw naaste daarbij obstakels in het denken? Of weet u dat niet zeker maar wilt u dat uitzoeken? Dan zijn de onderzoekers van de COPIED studie naar u op zoek! Via een eenmalige, anonieme, online vragenlijst van ongeveer 30 minuten inventariseren we uw ervaringen.

Let op: U kunt de vragenlijst het beste invullen op een PC, laptop of tablet. Op een mobiele telefoon werkt het minder goed. 

Veel gestelde vragen

Wilt u eerst nog wat meer weten? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder.

Wat zijn obstakels in het denken bij parkinson?

Bij mensen met de ziekte van Parkinson vertraagt de verwerking van informatie. Hun automatische piloot laat het steeds meer afweten. En laat die nu juist gemaakt zijn om het verwerken van informatie te versnellen. De COPIED studie richt zich speciaal op de obstakels in het denken die dit met zich mee kan brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan moeite met het richten van de aandacht, met plannen en overzicht houden, met het herinneren van afspraken, woorden, dingen die je ging doen, waar dingen liggen, met meerdere dingen tegelijk doen, met het maken van keuzes, met op gang komen en blijven, met de dingen doen die je van plan was maar ook met het op tijd op de rem trappen als je weer wilt stoppen.

Wat is het doel van de vragenlijst?

Met de vragenlijst willen de onderzoekers het beeld dat in de eerste fase van hun onderzoek is ontstaan – met uw hulp – toetsen en aanvullen. Herkent u de obstakels en omwegen die uw lotgenoten tot nu toe hebben benoemd? Of ziet het er bij u heel anders uit?

Wat betekent meedoen?

Via een eenmalige online vragenlijst krijgt u cognitieve obstakels en omwegen van lotgenoten te zien en beoordeelt u vervolgens of u deze herkent. Naarmate u meer last ervaart van de obstakels in het denken duurt het langer om de vragenlijst in te vullen. Gemiddeld moet u rekenen op een half uur.

Wie kan er meedoen?

Iedereen met een diagnose ziekte van Parkinson die obstakels in het denken ervaart kan meedoen. We nodigen nadrukkelijk ook de naasten (partners, familieleden, kinderen, goede vrienden) van mensen met parkinson uit om hun ervaringen te delen. Ook als u nog niet zeker weet of u – of uw naaste – obstakels in het denken ervaart, kunt u de vragenlijst invullen.

Wat heb ik eraan om mee te doen?

Met uw input breiden we onze verzameling obstakels en omwegen uit, met als doel deze vervolgens in de loop van 2022 gebundeld en al weer aan u aan te bieden. Op die manier levert u niet alleen waardevolle input, maar krijgt u ook wat terug: U kunt inspiratie halen uit de omwegen die uw lotgenoten zoal bewandelen. Verder doet u – door de vragenlijst in te vullen – misschien al nieuwe ideeën op over manieren om obstakels in het denken te omzeilen.

Waar kan ik nog meer informatie vinden over dit project?

Sparks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.