Ondertussen is er echter heel veel gebeurd en wordt het antwoord op mijn vraag hierboven mij ook steeds duidelijker:
We hebben ons allemaal nodig om dit vraagstuk aan te pakken
Met ons allemaal bedoel ik de gezondheidsraad, LTO, boeren, de Parkinson Vereniging, parkinsonpatiënten, neurologen, toxicologen, epidemiologen, kamerleden, de minister, consumenten, banken, programma’s zoals Zembla en bovenal ook mensen zoals Jim die de boel aanzwengelden en blijven aanzwengelen. We hebben namelijk allemaal hetzelfde belang: Een duurzame, rendabele landbouw met oplossingen die niet via een achterdeur knagen aan onze gezondheid en aan die van toekomstige generaties.
Hieronder zet ik even een aantal ‘wapenfeiten’ op een rijtje:
- 19 september 2019
Jim Blom, de zoon van Ted Blom die in 2017 aan de ziekte van Parkinson overlijdt, schudt het pesticidendossier flink op met zijn brief aan Zembla en de uitzending ‘Parkinson op het platteland’. Hij vermoedt dat de parkinson van zijn vader veroorzaakt is door een jarenlange blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. - 20 september 2019
William Moorlag en Gijs van Dijk stellen Kamervragen over de uitzending van Zembla. - 28 oktober 2019
Minister Schouten beantwoordt de Kamervragen. - 4 december 2019
Naar aanleiding van de vragen in de Kamer en het antwoord van minister Schouten stuurt de Parkinson Vereniging een brief aan de minister waarin ze er o.a. op aandringt om als lidstaat het heft in eigen hand te nemen en mancozeb nu al te verbieden. - 8 december 2019
De Parkinson Vereniging neemt een groot deel van mijn wetenschappelijke dossier over op haar website. - 10 december 2019
Het tweede kamerlid Dik-Faber c.s. dienen een gewijzigde motie in. De motie wordt aangenomen. Hierin wordt de regering verzocht:- Te onderzoeken of parkinson en andere neurologische aandoeningen vaker voorkomen bij boeren en anderen die vanwege woonlocatie of beroep veel in aanraking komen met gewasbeschermingsmiddelen.
- Er bij de Europese Unie op aan te dringen dat het onderzoek naar een verhoogd risico op parkinson en andere neurologische aandoeningen standaard onderdeel wordt van de toelatings- en herbeoordelingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen.
- 18 december 2019
De Europese Commissie wil de toelating van de schimmelbestrijder mancozeb met een jaar verlengen, maar een meerderheid van 443 leden van het Europees Parlement stemt voor een bezwaarmotie van Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). De Europese Comissie stelt haar mening echter niet bij en eind januari 2020 blijkt deze besloten te hebben dat mancozeb nog een jaar op de markt blijft. - Januari 2020
Er treedt een nieuwe beleidsmedewerker in dienst bij de Parkinson Vereniging – Jobien Wind – die het pesticiden dossier op zich neemt. Samen brainstormen we over de stappen die de Parkinson Vereniging zou kunnen nemen. De Parkinson Vereniging formuleert een missie:
Ook veel respect voor jouw moed en inzet, Marina!
Thnx, Maria!
Ik heb super veel respect voor jouw noeste werk aan dit dossier en de acties die je hebt ondernomen! Plus dat je zo’n helder filmpje (met mooie tekeningen) in elkaar weet te zetten. Top!
Dank je wel, Gerda!
Indrukwekkend he, wat we allemaal aan het doen zijn. Fijn dat je aan het eind ook concludeert dat je je niet meer alleen voelt. Ik ga zo weer verder met het opschudden van de opinie, maar moest eerst even jouw verhaal lezen.
Zeker! En schud ze!